Heimildir

Barton-Gade, Patricia. 1997. The effect of pre-slaughter handling on meat quality in pigs. Slagteriernes forskningsinstitut. Ref.no. 02.703. Manuscript no. 1393E. 30 bls.

Berg, E.P. og S.J. Eilert. 2000. Critical points affecting fresh pork quality within the packing plant. Í: Pork Facts. National Pork Producers Council and American Meat Science Association. [http://www.nppc.org/facts/plant.html]

Birna Baldursdóttir, Emma Eyþórsdóttir og Guðjón Þorkelsson, 2001. Áhrif erfða og meðferðar á gæði svínakjöts. Í: Ráðunautafundur 2001. Bændasamtök Íslands, Landbúnaðarháskólinn á Hvanneyri og Rannsóknastofnun landbúnaðarins. Bls. 180 – 186.

Cockram, M.S., 1990. Some factors influencing behaviour of cattle in a slaughterhouse lairage. Animal Production. 50: 475-481.

Cockram, M.S., 1991. Resting behaviour of cattle in a slaughterhouse lairage. British Veterinary Journal. 147: 109-119.

Council of Europe, Committee of Ministers, 1991, Recommendation No. R (91) 7 on the slaughter of animals.

DEFRA, 2003. Guidance Note on the Licensing and Training of Slaughtermen.

Ellis, M., F.K. McKeith og K.D. Miller. 1999. The effects of genetic and nutritional factors on pork quality. – Review -. Asian-Australian Journal of Animal Science 12 (2): 261 – 270.

Forslid, A. 1990. Indrivning och bedövning av slaktsvin I relation till djuromsorg. Í: K. Lundström og G. Malmfors (ritstj.). Köttkvalitet hos våra slaktdjur. Swedish University of Agricultural Sciences. Uppsala. Bls. 97 – 101.

Gracey.J.F, 1981: Thornton´s Meat Hygiene 7th Edition.

Grandin, T., 1985. Race system for cattle slaughter plants with 1,5-m radius curves. Applied Animal Behaviour Science. 13: 295-299.

Grandin, T., 1990. Design of loading facilities and holding pens. Applied Animal Behaviour Science. 28: 187-201.

Grandin, T. 1994. Public Veterinary Medicine: Food Safety and Handling. Euthanasia and slaughter of livestock. JAVMA, 204 (9): 1354 – 1360.

Grandin, T. Ýmsar greinar á heimasíðu Grandin: [http://www.grandin.com].

Honkavaara, M. 1990. Preslaughter treatment of pigs – effect on pork quality. Í: K. Lundström og G. Malmfors (ritstj.). Köttkvalitet hos våra slaktdjur. Swedish University of Agricultural Sciences. Uppsala. Bls. 103 – 108.

Humane Slaughter Association, Guidance Notes No 1, Electrical Stunning of Sheep, Goats and Pigs.

Höyen, Tore (ritst.), 1996. Kjøtt og kjøtteknologi, Matforsk, Noregi.

Kvalitetssystem i landbruket: Slaktekyllingproduksjon 2. utgave 2000.

Landbúnaðarráðuneyti, 1980. Reglugerð nr. 260 frá 1980 um útbúnað alifuglasláturhúsa, slátrun alifugla, verkun þeirra og heilbrigðisskoðun. Sjá nýrri reglugerð með breytingum: nr. 417/2002.

Landbúnaðarráðuneyti, 1991. Reglugerð nr. 219 frá 1991 um aðbúnað og heilbrigðiseftirlit á svínabúum.

Landbúnaðarráðuneyti, 1999. Reglugerð nr. 132 frá 1999 um aðbúnað og heilbrigðiseftirlit hrossa.

Landbúnaðarráðuneyti, 2000. Reglugerð nr. 60 frá 2000 um eftirlit með aðbúnaði og heilbrigði sauðfjár og geitfjár og eftirlit með framleiðslu kjöts og annarra afurða þeirra.

Landbúnaðarráðuneyti, 2003. Reglugerð nr. 461/2003 um slátrun og meðferð sláturafurða

McCausland, I.P. & Millar, H.W.C., 1982. Time of occurrence of bruises in slaughtered cattle. Australian Vererinary Journal. 58: 253-255.

Menntamálaráðuneyti, 1957. Reglugerð nr. 158/1957 um slátrun búfjár o. fl.

Rapport om status i norsk kjøttproduksjon, 2001. Kjøttets tilstand 2001.

Report of the Scientific Committee on Animal Health and Animal Welfare. The welfare of animals during transport (details for horses, pigs, sheep and cattle). Adopted on 11 March 2002. European Commission. Health & consumer protection directorate-general.

Stern N.J., Fedorka-Cray P., Bailey J.S. et al: Distibution af Campylobacter spp. In selected US poultry production and processing operations. J. Food Protect 2001; 30: 3117-21.

Tarrant, P.V., 1989. Animal Behaviour an Environment in the Dark-Cutting Condition in Beef – A Review. Irish Journal of Food Science and Technology. 13: 1-21.

Tarrant, P.V., 1990. Transport of cattle by road. Applied Animal Behaviour Science. 28. 153-170.

Warris, P.D. 1987. The effect of time and conditions of transport and lairage on pig meat quality. Í: P.V. Tarrant, G. Eikelenboom og G. Monin (ritstj.). Evaluation and Control of Meat Quality in Pigs. Martinus Nijhoff Publishers. Netherlands. Bls. 245 – 264